Pula med Photoshop

Håller man på och fotar så utvecklas det rätt naturligt till att man även börjar pula runt med bildredigering. Jag har under några månader hållit på och lärt mig GIMP som är en något snävare, dock gratisvariant av Photoshop men den senaste tiden har jag haft lite svårt att hitta tid och ork till det tack vare studierna. Nu är studierna avklarade (har bara slutprovet kvar nästa vecka) och därmed finns tiden att börja pilla igen. Den nyvunna tiden märks nog även på blogginläggen som återigen har börjat dyka upp i en något mer jämn stril.

 

Igår kände jag att om jag ska börja lära mig bildredigering ordentligt så kan jag lika gärna göra det med de riktiga programmen. Så jag gick och tjackade både Photoshop och Lightroom. För det första är Photoshop oändligt, för det andra finns det så mycket mer utbildningsmaterial att söka sig till på nätet när det gäller Photoshop jämfört med GIMP och för det tredje fick jag Lightroom på köpet. Jag blev alltså inte alldeles övertänd och girig.

Något motarbetad vid köp och installation vart jag dock. Först höll datorn på att genomföra köpet i en timme, tills jag gav upp och gjorde om allting. Det kan ha bidragit till att jag nu köpt programpaketet flera gånger om, girig eller inte, och redan här hytte jag med näven åt den högre makt som nu försökte motarbeta mig och mitt engagemang. Sen gick inte programmen att installera utan det var bara felkoder till höger och vänster om både error och hans moster och när jag tillslut lyckades och skulle sätta mig och pilla stöddes inte programmet av grafikkortet, utan jag fick sätta mig och leta efter nya drivrutiner för att få igång det.

Min bakfulla datasupport som jag med ett varningens finger sagt åt att inte somna förrän allt var klart låg och trynade sen länge och eftersom klockan började bli en del kunde jag inte lösa problemet på det sättet som oftast förekommer. Ringa brorsan. Så där satt jag själv i mörkret och letade efter drivrutiner som jag inte ens visste att fanns (vad är drivrutiner överhuvudtaget liksom?) och när jag faktiskt lyckades med att få det funka satt jag och skrockade med hela magen guppandes och ba: Look at me being all datahacker level expert. Typ.

Så från ett plugg till ett annat. Från text- och mediakommunikation på distans till photoshop under eget regi. Jag har att göra så att säga och börjar det dyka upp suspekta fotomontage eller bebisar med picassofeja här på bloggen så är ni i alla fall medvetna om att det är övningskörning alternativt skit bakom spakarna som gäller. 

#learnbydoing